Samhälle

[ SA ] HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Varför ser samhället ut som det gör? Vilka har makt och varför? Hur kan jag påverka och göra skillnad? Är det frågor du funderar över så är det här programmet rätt för dig. Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig en bred utbildning med fokus på aktuella samhällsfrågor och den värld vi lever i. Centrala delar av utbildningen berör samhällsförhållanden och människors livsvillkor. Du lär dig att arbeta vetenskapligt och utveckla din källkritiska förmåga. Du kommer att träna dig i att kommunicera och argumentera i tal och skrift samt använda dig av olika presentationsverktyg. Du kommer i din programfördjupning även att läsa en kurs i kriminologi. Samhällsprogrammet förbereder dig på vidare studier till exempel jurist, journalist, lärare, socionom eller psykolog.

Ladda ner programbladet

Se ämnesplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 p

Engelska 5, 6 – 200 p
Historia 1b – 100 p
Idrott & Hälsa 1 – 100 p
Matematik 1b, 2b – 200 p
Naturkunskap 1b – 100 p
Religionskunskap 1 – 50 p
Samhällskunskap 1b – 100 p
Svenska 1, 2, 3 / Svenska som andraspråk 1, 2, 3 – 300 p

 

Programgemensamma ämnen 300 p

Filosofi 1 – 50 p
Moderna språk  – 200 p
Psykologi 1 – 50 p

 

– Inriktning Beteendevetenskap 450 p

Ledarskap & organisation – 100 p
Kommunikation – 100 p
Psykologi 2a – 50 p
Samhällskunskap 2 – 100 p
Sociologi – 100 p


– Programfördjupning* Beteendevetenskap 300 p

Kriminologi** – 100 p
Filosofi 2 – 50 p
Psykologi 2b – 50 p
Psykisk ohälsa** – 100 p

 

– Inriktning Samhällsvetenskap 450 p

Geografi 1 – 100 p
Historia 2a – 100 p
Religionskunskap 2 – 50 p
Samhällskunskap 2, 3 – 200 p


– Programfördjupning* Samhällsvetenskap 300 p

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering – 100 p
Religionskunskaps-specialisering – 100 p
Kriminologi** – 100 p

 

Övrigt 300 p

Gymnasiearbete – 100 p
Individuellt val – 200 p

* Kurserna i fördjupningarna väljs av skolan, utifrån de kurser som får erbjudas enligt Skolverket, för att möta framtida utbildningskrav.
** Denna kurs läses inom kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.

Göm ämnesplan

Våra inriktningar

Samhällsvetenskap

Är du intresserad av vad som händer i världen just nu? Vill du analysera och diskutera vårt framväxande mångkulturella samhälle?

Läs mer

Beteendevetenskap

Denna inriktning ger dig förståelse för människors agerande som individer och som del i grupper eller organisationer. Vi samarbetar med psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Läs mer

Några röster om Cybergymnasiet

Camilla Schenell

Alumnielev på Sam "Jag har mycket trevligt att säga om Cyber, jag gillade att gå på skolan.

Lärarna var unga och relativt nyutbildade så många av lärarna hade bra energi och entusiasm att utforma stimulerande undervisning. Skolan känns väldigt uppdaterad både i undervisningssättet och sättet att möta eleverna på.
Jag själv tog studenten i Samhällsvetenskap med dåvarande inriktningen Kultur. Jag har fortfarande glädje utav mina dåvarande lärare, allt ifrån vinkvällar om konst eller politiska debatter över Facebook, eller bara lite pepp när livet känns jäkligt.

När jag gick på Cyber var det alltid kul och spännande att komma till skolan, det var alltid något som hände eller ändrades i lokalerna och det fanns alltid någon att prata med! Vissa kurser läste en med elever ifrån andra klasser så man kände alltid någon som en kunde hänga med på rasterna eller innan en lektion.

Det är bra att det ligger i stan för det drar till sig människor ifrån alla håll och kanter och intresseområden, det bidrar till mångfald och intressantare diskussioner i klassrummen!
Många av mina idag, bästa vänner hittade jag på Cybergymnasiet.
"
Camilla Schenell

Ola Liljeström

Lärare "Det jag nog uppskattar allra mest med Cybergymnasiet är att så många olika slags elever går här. Här finns ungdomar med alla möjliga erfarenheter och sin egna historia, och jag tror att den här blandningen är det som gör Cybergymnasiet så unikt. "
Ola Liljeström

Undrar du något?

Det är inte konstigt att ha en massa frågor i huvudet om gymnasiet. Kolla först in vår Frågor och Svar-sida där du förhoppningsvis finner svaret. Vill du ställa en fråga du inte funnit svar på gör du det här nedanför.

>