Natur

[ NA ] HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Funderar du över hur saker och ting hänger samman? Då är det här inriktningen för dig. Naturvetenskapliga programmet riktar sig till dig som vill ha omfattande kunskaper i biologi, fysik, kemi och matematik och har för avsikt att studera vidare på högskolenivå, främst inom matematik och naturvetenskap. Du får studera samband i naturen, från de minsta beståndsdelarna till naturvetenskapens plats i samhället. Matematiken är central och ett viktigt arbetsredskap i naturvetenskap- liga studier. Du får också lära dig om hållbar utveckling utifrån lokala, regionala och globala perspektiv. Vi vill stimulera din nyfikenhet, kreativitet och din analytiska förmåga, utbildningen kombinerar därför teori med experiment. Studierna kopplar utbildningen till verkligheten genom exkursioner till bland annat Gotland, olika studiebesök och medverkan under universitetets forskardagar. Som valbar kurs kan du till exempel läsa matematik-specialisering, ett samarbete med KTH där du också deltar på deras föreläsningar.

Ladda ner programbladet

Se ämnesplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 p

Engelska 5, 6 – 200 p
Historia 1b – 100 p
Idrott & Hälsa 1 – 100 p
Matematik 1c, 2c, 3c – 300 p
Religionskunskap 1 – 50 p
Samhällskunskap 1b – 100 p
Svenska 1, 2, 3 / Svenska som andraspråk 1, 2, 3 – 300 p

 

Programgemensamma ämnen 450 p

Biologi 1 – 100 p
Fysik 1a – 150 p
Kemi 1 – 100 p
Moderna språk – 100 p

 

– Inriktning Naturvetenskap 400 p

Biologi 2 – 100 p
Fysik 2 – 100 p
Kemi 2 – 100 p
Matematik 4 – 100 p

 

– Programfördjupning* 200 p

Matematik 5 / Psykologi 1 och Filosofi 1 – 100 p
Naturvetenskaplig specialisering – 100 p

 

Övrigt 300 p

Gymnasiearbete – 100 p
Individuellt val – 200 p

 

* Programfördjupning 200 poäng. Kurserna i fördjupningarna väljs av skolan, utifrån de kurser som får erbjudas enligt Skolverket.

**Denna kurs läses inom kursen Naturvetenskaplig specialisering.

Göm ämnesplan

Våra inriktningar

Naturvetenskap

Du får med denna inriktning de bästa förutsättningarna för universitetsstudier inom naturvetenskap, som exempelvis läkar- och ingenjörsutbildningar.

Läs mer

Några röster om Cybergymnasiet

Denice Ek

Naturvetenskap och Samhälle "Jag är en person som ställer ganska höga krav på mig själv och därför är jag så glad att jag valde detta programmet på Cyber.

Det sägs att det är ett stort steg att gå från högstadiet till gymnasiet, men om man är väl förberedd och inställd på studier så funkar det!"
Denice Ek

Johan Liljeström

Lärare "Det jag nog uppskattar allra mest med Cybergymnasiet är att så många olika slags elever går här. Här finns ungdomar med alla möjliga erfarenheter och sin egna historia, och jag tror att den här blandningen är det som gör Cybergymnasiet så unikt."
Johan Liljeström

Undrar du något?

Det är inte konstigt att ha en massa frågor i huvudet om gymnasiet. Kolla först in vår Frågor och Svar-sida där du förhoppningsvis finner svaret. Vill du ställa en fråga du inte funnit svar på gör du det här nedanför.

>