Humanist

[ HU ] HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Är du intresserad av människan och vårt språk, litteratur, konst, filosofi och historia? Då är det här programmet för dig. Humanistiska programmet ger dig möjlighet att studera vidare inom framförallt humaniora och samhällsvetenskapliga ämnen på universitet och högskolor runt om i världen. Studierna kommer att ge dig fördjupade kunskaper i hur kultur och språk har format människan och samhället, både lokalt och globalt. Genom studiebesök på museer, teatrar och utställningar berikas din utbildning och du får ta del av Stockholms rika kulturutbud. Det tematiska arbetssättet vi använder skapar en helhetssyn och kunskap om språk och olika kulturer som är mycket användbara i ett internationellt arbetsliv.

Inom kursen humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering fördjupar vi oss inom europeisk kultur samt historia och avslutar kursen med en studieresa till Italien.

Ladda ner programbladet

Se ämnesplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 p

Engelska 5, 6 – 200 p
Historia 1b – 100 p
Historia 2b – kultur – 100 p
Idrott & hälsa 1 – 100 p
Matematik 1b – 100 p
Naturkunskap 1b – 100 p
Religionskunskap 1 – 50 p
Samhällskunskap 1b – 100 p
Svenska 1, 2, 3 / Svenska som andraspråk 1, 2, 3 – 300 p

 

Programgemensamma ämnen 350 p

Moderna språk – 100 p
Moderna språk – 100 p
Filosofi 1 – 50 p
Människans språk 1 – 100 p

 

– Inriktning Språk 400 p

Latin – Språk & kultur 1 – 100 p
Moderna språk – 300 p

 

– Inriktning Kultur 400 p

Filosofi 2 – 50 p
Kultur- och idéhistoria – 100 p
Samtida kulturuttryck – 100 p
Psykologi 1 – 50 p
Litteratur – 100 p

 

– Programfördjupning* 300 p

Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering – 100 p
Retorik – 100 p
Skrivande/ Engelska 7 – 100 p

Övrigt 300 p

Gymnasiearbete – 100 p
Individuellt val – 200 p

* Programfördjupning 300 poäng. Kurserna i fördjupningarna väljs av skolan, utifrån de kurser som får erbjudas enligt Skolverket.

Göm ämnesplan

Våra inriktningar

Kultur

Inriktning kultur passar dig som vill fördjupa dina kunskaper inom idéhistoria, filosofi, litteraturvetenskap, konst och arkitektur. Här får du lära dig att analysera vår kultur och samhällsuppbyggnad. Du får även fördjupade kunskaper om sambanden mellan människans kultur och samhälle.

Läs mer

Språk

Inriktning språk passar dig som tycker om att skriva och läsa av olika slag, samt att läsa om världens olika språk och kulturer. Du ser sambanden mellan språk, kultur och samhälle.

Läs mer

Några röster om Cybergymnasiet

Johannes Lindemark

Alumnielev språkinriktningen på HU-programmet "Innan jag började på Cyber var jag väldigt blyg, och idag vill jag istället berätta om att det är en underbar känsla att gå omkring i skolan och heja på så många vänner – varje dag.

Efter gymnasiet kommer jag nog söka till språklärarprogrammet på Stockholms Universitet. Tack vare mitt val av program har jag ju redan en hel del moderna språk i bagaget."
Johannes Lindemark

Ola Liljeström

Lärare "Det jag nog uppskattar allra mest med Cybergymnasiet är att så många olika slags elever går här. Här finns ungdomar med alla möjliga erfarenheter och sin egna historia, och jag tror att den här blandningen är det som gör Cybergymnasiet så unikt."
Ola Liljeström

Undrar du något?

Det är inte konstigt att ha en massa frågor i huvudet om gymnasiet. Kolla först in vår Frågor och Svar-sida där du förhoppningsvis finner svaret. Vill du ställa en fråga du inte funnit svar på gör du det här nedanför.

>