Hantverk

[ HV ] YRKESFÖRBEREDANDE

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram för dig som är nyfiken i dina möten med människor och vill arbeta kreativt och konstnärligt. I utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig möjlighet att använda det du lärt dig inom herr- och damklippning ute i arbetslivet.

Utbildningen ger såväl praktiska som teoretiska kunskaper om hud och hår, stil och form, materialkunskap, arbetsmiljö och säkerhet, tradition och utveckling, kundbemötande och säljteknik. Det innebär bland annat moment som behandlar klippteknik, långhårsuppsättningar, permanent, färgning, slingor, fön och tångteknik med mera.

Klicka här för att komma till skolans frisörsalong

 

Se ämnesplan

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100

Historia 1a1 50

Idrott och hälsa 1 100

Matematik 1a 100

Naturkunskap 1a1 50

Religionskunskap 1 50

Samhällskunskap 1a1 50

Svenska 1 100

___________________________________

Programgemensamma ämnen

Entreprenörskap 100

Hantverk – introduktion 200

Tradition och utveckling 100

Gymnasiearbete 100

Individuellt val 200

___________________________________

Grundläggande högskolebehörighet

Svenska 2 100

Svenska 3 100

Engelska 6 100

___________________________________

Inriktning Frisör

Frisör 1 200

Frisör 2 200

___________________________________

Fördjupning Frisör

Frisör 1 200

Frisör 2 200

___________________________________

Fördjupning Frisör

Frisör 3 200

Frisör 4 200

Frisör 5 200

Frisör – specialisering 6a 100

___________________________________

*Kurserna i fördjupningarna kan

komma att ändras för att möta

framtida branschkrav.

Göm ämnesplan

Våra inriktningar

Frisör

Du som ser fram emot att arbeta som frisör får lära dig klippning, hårskulptering, frisyrdesign, hårvård, olika behandlingar, färgning och permanent. Lär dig alla knepen av våra erfarna handledare i vår egen fullt utrustade hårsalong.

Läs mer

Några röster om Cybergymnasiet

Linnea Zander

Andra året på Hantverk Frisör "Min mormor är frisör och min mamma också, så jag har alltid suttit med i deras salong och tittat på och jag antar att mitt intresse började redan då.

Jag var inte beredd på att vi fick börja klippa riktiga människor så snabbt, redan under första terminen. Ja, alltså läraren står ju precis bredvid, men ändå! Personal och kompisar kommer och klipper sig, för att vi ska få öva och för att de ska få bli snygga! Första gången jag klippte en kille som jobbar på skolan, höll jag på att svimma av nervositet, men nu är det bara roligt, det är som en utmaning, att lära sig handskas med människor, prata om väder och vind samtidigt som man gör dem vackra!

En annan sak som jag vill berätta är att vår mentor är så bra, man kan prata med henne om allt! "
Linnea Zander

Vanessa Lenkel

Frisörlärare "Jag är uppväxt med en mamma som är frisör och frisörlärare, så valet av yrke borde varit självklart. Det tog dock 17 år att inse det, men sedan den dagen har jag aldrig ångrat mig. Jag har verkligen toppenkollegor och toppenelever.

Något som gör mig stolt över att jobba här är att alla tas emot med öppna armar. Vi har verkligen en gemenskap och en trygghet som går att ta på.

...sen att eleverna stannar kvar på skolan både eftermiddagar och kvällar av egen vilja och olika anledningar - ja, jag kan inte tänka mig ett bättre betyg på en skola!

Om det passar sig, vill jag berätta att jag har varit en riktig fena på badminton, men nu när jag väl hittar en ledig minut, gräver jag gärna ned mig i en bok."
Vanessa Lenkel

Undrar du något?

Det är inte konstigt att ha en massa frågor i huvudet om gymnasiet. Kolla först in vår Frågor och Svar-sida där du förhoppningsvis finner svaret. Vill du ställa en fråga du inte funnit svar på gör du det här nedanför.

>