Ekonomi

[ EK ] HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Ekonomiprogrammet är en högskoleförberedande utbildning, där du får behörighet för studier på universitet och högskola inom exempelvis ekonomi, juridik och samhällsvetenskap. Du kan även börja arbeta direkt efter gymnasiet med vissa ekonomijobb.

Inom ekonomi lär du dig mer om de ekonomiska verktygen i ett företag, såsom företagsekonomi och marknadsföring. Du kommer att kunna svara på frågor som: Vad är speciellt med ett aktiebolag? Hur ska jag tänka för att bygga upp marknadsföringen i ett företag? Vad påverkar prissättningen av produkter?

Inom juridik lär du dig om det svenska rättssystemet, samt att analysera och bedöma juridiska problem inom affärslivet och det privata livet. När du har lärt dig mer om lagar och regler kommer du kunna svara på frågor som: Vad räknas som ett brott? Vad ska du tänka på när du köper en lägenhet? Vad gäller vid köp på Internet?

Se ämnesplan

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5, 6 200

Historia 1b, 100

Idrott & hälsa 1 100

Matematik 1b, 2b 200

Naturkunskap 1b 100

Religionskunskap 1 50

Samhällskunskap 1b, 2 200

Svenska 1, 2, 3 300

___________________________________

Programgemensamma ämnen

Företagsekonomi 1 100

Privatjuridik 100

Moderna språk 1 100

Psykologi 1 50

Gymnasiearbete 100

Individuellt val 200

___________________________________

Inriktning Ekonomi

Entreprenörskap

och företagande 100

Företagsekonomi 2 100

Matematik 3c 100

___________________________________

Fördjupning Ekonomi

Marknadsföring 100

Redovisning 2/

Internationell ekonomi 100

Ledarskap och organisation 100

___________________________________

Inriktning Juridik

Filosofi 1 50

Affärsjuridik 100

Rätten och samhället 100

Psykologi 2 50

___________________________________

Fördjupning Juridik

Sociologi 100

Ledarskap och organisation 100

Internationella relationer 100

Göm ämnesplan

Våra inriktningar

Juridik

Tillsammans med dina klasskamrater och lärare kommer du att utforska juridiken djupare. Du får lära dig mer om hur samhället styrs av lagar och regler som påverkar affärslivet och ditt privata liv. Du får diskutera etiska frågor såsom vad vi som människor anser vara rätt och fel samt vad Lagar och regler får för konsekvenser. Om du i […]

Läs mer

Ekonomi

Tillsammans med dina klasskamrater och lärare kommer du att utforska ekonomiämnet djupare. Du fördjupar dig i företagsekonomi, samhällsekonomi, marknadsföring och ledarskap. Du får möjlighet att starta och driva ett företag under ett år inom Ung Företagsamhet. Vill du inte plugga vidare på högskola kan du börja arbeta som t.ex. säljare, eller ekonomi- respektive marknadsassistent direkt efter […]

Läs mer

Några röster om Cybergymnasiet

Sanna Eriksson

Ekonomi, andra året "Det är roligt och det är lätt att få kompisar här. Det är alltid en bra stämning mellan eleverna och nästan alla lärare är jättebra!

Efter gymnasiet vill jag antingen söka till KTH och gå civilingenjör med inriktning industriell ekonomi eller Stockholms Universitet med någon ekonomisk inriktning.

Var beredd på att ta mycket eget ansvar när du börjar gymnasiet, allt från att hålla deadlines till att ta till dig den informationen som du ges. Lärarna förväntar sig bra resultat och ju mer du visar att du tar ansvar, desto mer frihet får du!"
Sanna Eriksson

Triska Hussain

2a ring på Ekonomi Juridik "Jag heter Triska Hussain, går i tvåan på ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Jag är en glad och social person som trivs på CyberGymnasiet. Det som är bra med CG är att man kan vara sig själv. Jag valde CG för att miljön kändes trygg när jag besökte skolan i nian. Jag valde juridikinriktningen för att jag är intresserad av juridik och mänskliga rättigheter, eftersom det är viktigt för ett bra samhälle. Jag vill ju även fortsätta att läsa juridik på universitet senare. Ett bra tips är att man ska kunna tycka om att skriva och läsa mycket för att hänga med under alla kurser. Dessutom är det viktigt att vara aktiv under lektionerna och vara på plats, eftersom man annars missar mycket om man inte är där. Juridikinriktningen är en relevant kurs för livet!"
Triska Hussain

Undrar du något?

Det är inte konstigt att ha en massa frågor i huvudet om gymnasiet. Kolla först in vår Frågor och Svar-sida där du förhoppningsvis finner svaret. Vill du ställa en fråga du inte funnit svar på gör du det här nedanför.

>