Aktuellt

Under tisdagen höll medieläraren Johan Westerlund en workshop kring ämnet Flipped Classroom för personalen på Cybergymnasiet Odenplan.

Vad är Flipped Classroom?
Att som lärare använda tekniken Flipped Classroom vänder upp och ned på undervisning som du sannolikt är van vid, det vill säga att läraren håller en föreläsning under lektionen, varpå eleven därefter får uppgifter att arbeta med hemma.

Läraren spelar i förväg in föreläsningen med hjälp av en dator, smartphone eller annat tekniskt hjälpmedel och förser eleverna med en länk till videoklippet som i lugn och ro kan se det hemma, på sin bärbara dator eller smartphone i skolan, på tunnelbanan eller vart än de önskar innan lektionen.

Eleven kan se klippet hur många gånger som helst, ta om, spola fram, hoppa över vissa delar eller bara lyssna till rösten. Läraren måste inte stå i bild, utan kan till exempel i matematikundervisningen fokusera klippet på en vit bakgrund där olika matematiska problem presenteras med pennan. Läraren kan även spela in från sin egen skärm och istället agera berättarröst till de olika bilderna som visas.

När det är dags för lektionen, och eleven redan har sett filmklippet kan läraren istället använda tiden till att handleda och hjälpa eleven i större utsträckning.

Läs mer om Flipped Classroom
SVT:s hemsida